A Google is bevezeti az AI-t a keresőbe



A Microsoft már egy ideje beintegrálta a mesterséges intelligenciát a Bing keresőmotorba és az Edge böngészőbe. Most a Google is meghozta ezt a döntést.


Az oldal tartalma:



2023.10.13.

  1. A Google döntése
  2. Képkészítés
  3. Piszkozatgenerálás

A Google döntése

Google keresés Forrás: Google Blog

Az AI fejlődése az utóbbi években azt eredményezte, hogy ma már nagyon sok óriáscég használja azokat, mint például a Microsoft a Bing esetében. Így csak idő kérdése volt, hogy a Google is belép az AI-t használó cégek közösségébe.

Folyamatosan kísérleteznek, hogy hogyan tudnák hatékonyabbá tenni a felhasználói élményt, ennek megoldására vezették be a generatív mesterséges intelligencia alapú keresést. Állításuk szerint az AI-t arra szeretnék használni, hogy gyorsabban eljussunk attól, amire rá szeretnénk keresni a kívánt eredményig. Két fontosabb funkciót emeltek ki a megújult Google keresőben, ami a képkészítés és a piszkozatgenerálás.

Képkészítés

Google képkészítő Forrás: Google Blog

A generatív AI képes lesz képeket készíteni a beviteli adatok alapján. Ez automatikusan érvénybe lép majd akkor, ha olyasmire keresünk rá, ami vagy nem létezik, vagy csak nagyon kevés találat van róla. A bal oldali gif-en látható egy verziója ennek.

Természetesen szólni fog nekünk a Google, hogy egy generált képről van szó. Ezen kívül egyértelműen nem hozhatunk létre bármilyen képet, csak a Google ÁSZF-ben megengedett tartalmat lehet majd készíteni (erről itt talál bővebb információt).

Valamint az összes generált képen szerepelni fog egy metaadat-címke és egy beágyazott vízjel, ami jelzi, hogy egy AI munkájáról van szó, így nehezen lehet azt saját munkaként bemutatni.

Egy "About this image" nevű funkciót is tartalmazni fog az újítás, amely megmutatja, hogy a Google mikor látta először az adott képnek hasonló változatait vagy olyan oldalakra mutat rá, ahol hasonló képek vannak.

Piszkozatgenerálás

Google piszkozat Forrás: Google Blog

A másik nagyobb funkció a piszkozatokban való segítségnyújtás. Ez röviden annyit takar, hogy a Google mesterséges intelligenciája segít nekünk dokumentumok, e-mailek stb. megírásában. Választhatunk, hogy rövid, hosszú és nem-hivatalos / hétköznapi szöveget generáljon.

Megadhatjuk neki, hogy mit szeretnénk megiratni vele, például kérhetünk adott cégtől árajánlatot valamire, iskolai üzenetet irattathatunk egy oktatónak, stb.

Miután elkészült a piszkozat, a Google Dokumentumok szövegszerkesztőbe vagy a Gmail szolgáltatásba tudjuk exportálni a szöveget. Az ehhez kapcsolódó adatvédelmet a Google Workspace webalkalmazás fogja biztosítani.

Egyenlőre ez az új Google kereső Magyarországon még nincs jelen, nyilván magyar nyelven sem elérhető, illetve tegnap (2023.10.12.) debütált az USA-ban és csak 18 éven felüliek használhatják.








Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450