SSD adatmentés



Fontos, hogy figyeljük ezeket a jeleket és mentsük az adatainkat az SSDről.


Az oldal tartalma:

Klick Computer SSD vásárlás, bolt ár

2024.09.16.

  1. Honnan tudom, hogy mikor megy tönkre az SSD?
  2. Mi az a SMART?
  3. Adatmentés fontossága

Honnan tudom, hogy mikor megy tönkre az SSD?

Lehet, hogy a legtöbb felhasználó nem tudja de vannak árulkodó jelei annak, hogy az SSD nem lesz már sokáig alkalmas a használtra. De mielőtt az bekövetkezne célszerű menteni az adatainkat.
Az SSD megbízhatóbb mint egy HDD, de ugyanúgy, mint bármilyen másik eszköz, meg tud hibásodni. A merevlemez esetén kattogó hang jelzi nekünk, hogy az eszközzel valami probléma van, azonban mivel az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészeket így a meghibásodást sokkal nehezebb kiszúrni.


• A számítógépnek tovább tart amíg lementi a fájlokat
• Gyakran lefagy vagy összeomlik az eszközünk bootolás közben
• Hiba üzenetet kap amikor a meghajtóra próbál menteni

Ha a felsoroltak közül akár csak eggyel is szembe találjuk magunkat, akkor érdemes teszteket futtatni, hogy megbizonyosodjunk az SDD állapotáról. Ezen felül egy adatmentés és javasolt, ha fontos fájlokat tárolunk az eszközünkön.

Mi az a SMART?

A modern SSD-k már tartalmaznak olyan beépített megoldást, ami lehetővé teszi az adatok mentését akkor is ha az SDD már másra nem használható. Ezt a rendszert úgy hívják, hogy SMART, ami a Self Monitoring Analysis and Reporting Technology rövidítése, aminek a feladata, hogy észlelje, hogyha az eszköz meghibásodott.

A SMART azzal a céllal készült, hogy a lemezmeghajtók gyártóit tájékoztassa a számítógépekben lévő merevlemez állapotáról. Bár volt néhány meghatározott érték, minden lemezgyártó szabadon választhatta meg, hogy mely paraméterek szerepeljenek benne. A Small Form Factor bizottság kísérletet tett arra, hogy létrehozzon egy szabvány, amelynek neve S.M.A.R.T volt. A kezdeti szabvány egy kommunikációs protokollt írt le az ATA gazdagép számára a megfigyelés és elemzés használatához és vezérléséhez, de nem adott meg semmilyen mérőszámot vagy elemzési módszert.
Ahogy SSD-k megjelentek, ugyanazt a módszert kezdték el alkalmazni az SSD állapotának kimutatására.

SDD A kép forrás: Edgeup.asus.com

A legtöbb SSD SMART-ot használva figyeli a meghajtó állapotát, és amikor elér egy bizonyos pontot és közel van ahhoz, hogy meghibásodjon akkor az SDD-nk csak olvasható módba kerül. Ami azt jelenti, hogy több adatot nem tudunk már írni rá, de ezt vegyük egy figyelmeztetésnek, hogy az SDD lassan elromlik és mentsük le az adatainkat addig amíg tudjuk. Ezúttal megtudjuk óvni a merevlemezt attól, hogy teljesen használhatatlanná váljon és az adatainkat a sérüléstől.

Adatmentés fontossága

Mivel nem egy fizikai adattárolóról van szó, az fájlokat nehezebb róla lementeni ha az eszköz megsérül ezért fontos, hogy minél gyakrabban mentsük az adatainkat akkor is ha rendelekézésünkre áll a SMART.
HDD esetén lehet némi sikere annak aki otthonról próbál adatokat menteni különböző szoftverekkel (viszont erősen ajánlott ezt is a profikra bízni), azonban SSD esetén ha ilyesmivel próbálkozunk csak több kárt okozunk mint hasznot. Ha az SDD-ről van szükség adatmentésre akkor minden estben forduljunk szakértőhöz!




Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450