Megéri a BitLockert használni?



A BitLocker drasztikusan lassítja majd az SSD teljesítményét.


Az oldal tartalma:

MICROSOFT Microsoft software vásárlás, bolt ár

2024.08.26.

  1. Mi az BitLocker?
  2. Hátrány vagy előny?
  3. Ki lehet kapcsolni?

Mi az BitLocker?

A BitLocker egy Microsoft Windowsos biztonsági és titkosítási funkció. Ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az összes adatot titkosítsák a merevlemezen, amelynek köszönhetően az illetéktelen személyek nem férnek hozzá sem az eszközhöz, sem a tárolt adatokhoz.

Hátrány vagy előny?

Eddig választható volt, hogy szeretnénk-e használni vagy nem de a 24H2-es verziótól minden frissen telepített alapértelmezetten be lesz kapcsolva, és a rendszer titkosítani fogja magát. Majd a Windows 11 Pro mellett egy olcsóbb Home változatban is igénybe tudjuk venni BitLockert. Azonban azt fontos megemlíteni, hogy csak azoknál lesz bekapcsolva automatikusan a BitLocker akik teljesen újonnan telepítik a rendszert. Akik egy korábbi verzióról frissítenek azok számára ez a funkció nem lesz elérhető.

BitLocker A kép forrás: Microsoft

A BitLocker erős védelmet nyújt a támadások ellen, például ha ellopják a laptopját és használja a BitLockert nem tudják feloldani azt, és az adatokat sem tudják visszafejteni. Viszont jól gondoljuk meg, hogy igénybe akarjuk-e venni a BitLocker. Azaz vannak-e olyan adatok az eszközünkön amikor fokozott védelemre szorulnak vagy mindenképpen szeretnénk-e őket titkosítani. Ugyanis akármilyen jó védelmet is nyújt, a BitLockerrnek is van egy elég nagy hátulütője. Egyes tesztek szerint ez akár 45 százalékkal is lassíthatja az SSD teljesítményét és egyenlőre nem úgy tűnik, hogy ez a közel jövőben javulni fog. Ráadásul manapság már az SSD többsége is képes arra, hogy titkosítsa saját magát és a rajta tárolt adatokat, talán még gyorsabban is működik. Ebben az esetben viszont a BitLocker használata teljes értékben felesleges sőt egyből hátrányos.

Ki lehet kapcsolni?

Aggodalomra semmi ok, természetesen ki lehet kapcsolni. "Adatvédelem és biztonság" fület megkeresve és arra kattintva meg kell keresnünk a "Eszköztitkosítás" amit ki kell kapcsolnunk.
Vagy a Start menün/keresőmezőn keresztül rákeresni a Bitlocker kezelése pontra és az Operációs rendszer meghajtója alatt Bitlocker szolgáltatás kikapcsolására kell kattintani. A visszafejtés ugyanakkor nem fog olyan gyorsan történni mint maga a titkosítás, adatmennyiségtől függően ez akár 10 óránál is tovább tarthat jobb ha ezt tudjuk mielőtt belelkedznének eme folyamatba.




Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450