A következő generációs DRAM



A Samsung befejezte a következő videókártyák új generációs memóriachipjének fejlesztését: a GDDR7-et!


Az oldal tartalma:

VGA Kártya : ASUS, GIGABYTE, PNY, VGA Kártya OnLine vásárlás árlista árak

2023.07.24.

  1. Mi az a DRAM és a GDDR?
  2. A Samsung fejlesztése
  3. Megjelenési dátum

Mi az a DRAM és a GDDR?

A Dynamic Random Access Memory (dinamikus véletlen elérésű memória) egy félvezető memória típus, ami számítógépekben a processzor működéséhez szükséges. Általában szervereknél, gamer PC-knél és munkaállomásoknál használják a videókártyákban.

A Graphics Double Date Rate (grafikus dupla adatsebességű memória) videókártyákon történő nagysebességű megjelenítésre szolgál. DDR memórián alapul, viszont kifejezetten videókártyákra jellemző, a jelenlegi verzió a GDDR6.

A Samsung fejlesztése

Nemrégiben a Samsung bejelentette, hogy befejeződött a GGDR7 DRAM fejlesztése. Az új GDDR7 további lehetőségeket nyújt majd olyan alkalmazásokhoz, amiknek nagy teljesítményt igényelnek.

DRAM

A Samsung szóvivője szerint a GDDR7 25%-kal nagyobb teljesítményt fog nyújtani a jelenlegi verzióhoz képest. Egészen 36Gbps adatátviteli sávszélességet tud majd, ami kétszer olyan gyors, mint a jelenlegi legerősebb videókártya, a csúcskategóriás RTX 4090 teljesítménye. Ez azt jelenti, hogy a szabványos 284-bites busz nagyjából 1.7 TB/s sávszélesséset biztosít majd, az 1 TB/s sávszélességgel rendelkező RTX 4090-nel szemben. Továbbá a nagyobb sebességhez 20%-kal kevesebb energiahasználat is tartozik majd.

Mindezek egy úgynevezett Pulse Ampulation Modulation 3 (impulzusamplitúdó-moduláció, PAM3) technológiának köszönhetőek, ami a korábbi gerenációk Non Return to Zero (nem nullára való visszatérés, NRZ) technológiát helyettesíti. A PAM3 50%-kal több adat átvitelét teszi lehetővé ugyanazon a cikluson belül. Ez lefordítva annyit jelent, hogy az NRZ-nél 2 (0 és 1), a PAM3-nál 3 jelszint van (-1, 0 és +1).

Megjelenési dátum

Hivatalos megerősítés még nem érkezett, egyelőre csak a Samsung legfőbb partnereinek lesz elérhető és valószínűleg még nem idén fog megjelenni a videókártyákban.

Valószínűleg 2024 és 2025 között tervezik a videókártya gyártók (AMD, Intel, NVIDIA) a következő generációkat piacra dobni, ezekben már elképzelhető, hogy megjelennek a GDDR7 DRAM-ok.








Laptop webáruház, számítástechnika bolt Miskolc
Klick Computer Hungary Kft.
Dell Notebook, Asus Laptop, Számítástechnika, számítógép WebÁruház Klick Computer Hungary Kft. www.klickcomp.hu Click
Miskolc, Borsod-Abaúj-Zemplén, 3530 Magyarország
Meggyesalja utca 93.
+36 46 413 347, +36 46 505 450